BITTER LEMONS OF CYPRUS

Bitter lemons of Cyprus – Book cover. Faber and Faber,

Nekoliko tema mi se vrzma po glavi ovih dana. Lepe teme nakon, ne tako laganih uspona! Povezanih nekoliko nedelja i vikenda na planini. Uvek sam se pitao – a kada je dosta? Koliko još možeš? Da li se zasiti čovek konstantnog uspona? Možda i ne ali svakako je potrebno da se odmori i okrene sebi, u nekom drugačijem ambijentu i pogleda na svet ponekad i odozdo.

U tekstovima koje čitam ovih dana i knjigama koje je pisao Lawrence Durrell – Bitter lemons of Cyprus pronalazim te lepe detalje izbalansiranih celina i jednog ispunjenog života. TO FOS (grč.) – izraz koji sam naučio od Durrella, a odnosi se na prostor “prezasićen svetlošću” je nešto što me prati godinama unazad i negde, još uvek, za tim tragam u svojim usponima. Nigde nisam video toliko i takvog svetla kao na Krfu! Prelepo i prepunjeno, drugačije svetlo nego bilo gde, gde sam do sada bio a prošao sam… Uvek je pitanje koliko zapravo? I šta je to “puno” a šta “ništa” jer neko u milimetru pronađe svemir! Neki jure i penju samo vrhove preko 2000mnv! Neki ne odu nikada preko par stotina metara a neki, žive podno vrhova na koje se nisu niti će se ikada popeti. Ja sam video Durrell-ov TO FOS – prostor ispunjeg svetlošću! Mislim ponekad da mi više i nije potrebno. Ono, kada sediš na vrhu koji i nije toliko visok – Pantokrator (906mnv) ali nekako osećaš da si TI sav taj prostor u beskonačno plavom, sfumatičnom obzorju. I malen si – tačkica si u njemu! Tačkica si u prirodi! Tačkica u univerzumu! A postojiš! Dat ti je TREN – jer je životni vek samo TREN – KLIK u istoriji čovečanstva i ti u njemu JESI! I ti u njemu možeš da se popneš na sve te vrhove i biraš to! Ne biraš svetla Las Vegasa, blokove New Yorka, dokove Londona, Ajfelov toranj u Parizu – a sve to možeš, nego izabereš neki vrh i na njemu JESI i na njemu DIŠEŠ i osećaš TO FOS – prostor preplavljen svetlošću. I srećan si!

Danas su nam, možda više nego ikada u ljudskoj istoriji, potrebni mir i tišina. Da čujemo sebe od svih poruka, mobilnih telefona, vibera i messenger-a. Danas nam je potreban fokus na sebe! I nema tih velikih stvari – jer one samo to i jesu – obične STVARI bez kvalitativnosti i osobenosti, nema tih prevelikih mogućnosti već iz TRENA napraviš sopstveni svemir u okviru koga si ti poseban i osoben i ČOVEK svakom živom biću koje je tu, koje sa tobom hoda, koje te pozove, koje napojiš vodom na usponu, koje ti doleti i koje te možda i zavoli i koje možda i sam zavoliš. Viktor Frankl u svojoj knjizi, nastaloj za samo 9 dana, postavlja u naslovu pitanje – “Zašto se nismo ubili” i otkriva sva pravila svemira u nesagledivo teškim životnim okolnostima iz kojih, na kraju, ipak izlazimo kao LJUDI!

Planina može da ti “pomogne”, taman onoliko koliko ti samom sebi pružiš tu šansu. Od Darvina i njegove teorije evolucije, preko Segalove knjige – “Kako je čovek postao div” do Hawkingovih teorija zapravo, ništa se nije promenilo. Sve planine su tu gde jesu! Svi vrhovi opstaju! Možda poneki prasne u vulkanskoj erupciji ali i on pokazuje ono što je jasno sa onih 908mnv kada vidiš SEBE – koliko si malen a možeš da učiniš PUNO! Pitanje je dali želiš i da li hoćeš. Da li imaš hrabrosti!

Gorki limunovi Kipra Lawrence Durrell-a, ovih dana su me podsetili na svetlost i život. Na radost koju deliš kada si srećan i kada prepoznaješ suštinske i prave vrednosti življenja, vrednujući ispravno i sebe ali i druge. U tim pejzažima, sanjarim makar tako, provešću makar delić svog života. Nekada, kada ne možeš fizički da budeš negde, nosiš prostore i mesta, ljude u njima, u sebi. Čitaš o njima i onda ti oni budu, nekako tu, pored. Vrlo lična kategorija.

Želim Vam svima VEDRO!

Rtanj Šiljak 1565mnv – 13.10.2018. Vođeno severnom stranom od rudnika.

4 thoughts on “BITTER LEMONS OF CYPRUS”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s